VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers Wolters Kluwer merken iedere cent die de euro duurder wordt

Wolters Kluwer betrekt meer dan de helft van het resultaat uit Noord-Amerika. Iedere cent dat de die de euro duurder wordt heeft een effect van één cent op de winst per aandeel.

Nancy McKinstry geeft al ruim een decennium lang leiding aan Wolters Kluwer en onder haar hoede heeft Wolters Kluwer een ware transformatie ondergaan van print naar digitaal uitgeven.

Ondanks enige successen loopt de uitgever van juridische, financiële en gezondheidsinformatie achter op de concurrentie.

Wolters Kluwer is nog altijd voor ruim 20 procent afhankelijk van gedrukte uitgaven. De verkoop hiervan krimpt met gemiddeld circa 8 procent per jaar en dat beperkt de groei van Wolters Kluwer al jaren.

Dat zal dit jaar niet anders zijn. Beleggers waarderen het aandeel dan ook al lang niet meer als groeifonds maar meer als defensief dividendaandeel.

Redelijke jaarstart
De Amsterdamse uitgever boekte over het eerste kwartaal een omzetdaling van 1 procent, maar gecorrigeerd voor de zwakte van de dollar tegen de euro rolt er een autonome groei van 2 procent uit.

Dat klinkt niet onaardig. Over geheel 2013 kwam het concern niet verder dan een autonome groei van 1 procent.
Wolters Kluwer benadrukt zelf dat de relatief sterke groei komt door de zwakke vergelijkingsbasis. Het eerste kwartaal van vorig jaar leverde namelijk een autonome krimp van 1 procent op.

Volgens McKinstry is de groei toe te schrijven aan de digitale producten/abonnementen die de voorzien daling in print meer dan wist te compenseren.

Prognose gehandhaafd
Wolters Kluwer houdt vast aan de teleurstellende prognose voor dit jaar die uitgaat van een daling van de operationele (ebita) marge van 21,5 procent in 2013 naar 20,5-21,5 procent.
Deze daling hangt vooral samen met aangekondigde bezuinigingen die eerst 25-30 miljoen kosten.

Hoe hoog de marge over het eerste kwartaal is wordt niet vermeld. Geen enkel concreet cijfer is overigens publiek gemaakt.

De winst per aandeel zal dit jaar een lage enkelcijferige groei laten zien. Het is de vraag wat daar van over blijft.
Deze prognose is namelijk wel uitgedrukt in constante valutakoersen.

Wolters Kluwer betrekt meer dan de helft van het operationele resultaat uit Noord-Amerika. Iedere cent verschuiving in de gemiddelde euro/dollar wisselkoers heeft een effect van één cent op de winst per aandeel.

Tegen alle verwachtingen in blijft de dollar maar verzwakken tegenover de euro, wat ongunstig is voor Wolters
Kluwer.

Goed dividend
Gelukkig keert het bedrijf circa 45 procent van de winst uit, waardoor er sprake is van een mooi dividend dat op deze koers goed is voor een mogelijk dividendrendement van circa 3,5 procent.

De winstuitkering over 2013, 70 cent per aandeel is op 25 april al van de koers afgegaan. Het dividend moet koers ondersteunend werken.

Niet iedereen heeft daar vertrouwen in. Van tijd tot tijd verschijnen in het register van de AFM partijen die short posities in Wolters Kluwer, oftewel inspelen op een koersdaling.

Het is aan McKinstry om het ongelijk van deze partijen te blijven aantonen.



Gerelateerde artikelen